Vrijdag 8 juni 2018 heeft het 45+ team van VV Oudega weer meegedaan aan het traditionele 7X7 toernooi in de Hommerts bij HJSC. Het toernooi werd alweer voor de 7e keer georganiseerd. Er waren zeven teams aanwezig: Woudsend, IJVC, De Wȃlde, Workum, Heeg, Oudega en HJSC. Ieder team speelde een keer tegen elkaar. De wedstrijden duurden 12 minuten. Oudega moest dus zes keer in actie komen. Het motto van het toernooi dit jaar was: “Meedoen is belangrijker dan winnen!”. Twee jaar geleden was dit geheel anders, toen werd Oudega nog op slinkse wijze uit de finale gehouden ten faveure van de thuisclub, door gesjoemel met de reglementen.

Destijds stond winnen bij HJSC kennelijk nog voorop. De selectie van Oudega was uiterst zorgvuldig vastgesteld door Klaas regeling. De volgende spelers waren geselecteerd: Foeke Groenveld, Folkert Groenveld, Yme Vonk, Evert Terpstra, Klaas Regeling, Klaas de Groot, Jelle Osinga, Reinder Hoekstra en Johan Altena. Opvallende afwezige was Sjouke Boersma, deze kwam niet door de strenge selectiecriteria van Klaas en was dus gepasseerd voor dit toernooi. De eerste tegenstander van de avond was Woudsend. Oudega was deze wedstrijd iets sterker, maar kon nooit echt gevaarlijk worden. Klaas Regeling werd teruggefloten door de scheidsrechter, nadat hij een uitbal met de voet weer in het spel bracht. Hij moest ingooien van de scheidsrechter. Deze arbiter moeten ze maar met spoed op spelregelcursus sturen. Een paar minuten voor tijd legde Jelle Osinga een bal breed op Johan. Deze hoefde de bal alleen maar in het doel te schuiven, maar schoot de bal in het zijnet. De wedstrijd eindigde in 0-0, maar het hadden drie punten moeten zijn. De volgende tegenstander was IJVC. De ploeg uit IJlst schoot een aantal keren gevaarlijk op het doel van Foeke, maar kwam niet tot scoren. Aanvallende wist Oudega niet veel te brengen en zo dreigde deze wedstrijd te eindigen in een bloedeloze 0-0. In de slotfase kreeg Jelle Osinga de bal enigszins gelukkig in bezit na een fout in de IJVC defensie. Jelle aarzelde niet en scoorde de 1-0 voor Oudega. Er werd niet meer gescoord, dus de eerste overwinning was een feit. Hierna was HJSC de volgende tegenstander. Oudega was sterker en kwam op een 1-0 voorsprong. Johan kreeg de bal en rondde prima af. Oudega kreeg nog een aantal mogelijkheden om de score uit te breiden via Jelle, Reinder en Johan. Hierna drong HJSC aan en de Hommertsers scoorden via een fraaie kopbal in de kruising de gelijkmaker. Vervolgens maakte Oudega de fout door in de slotminuten te weinig mensen achterin te houden om het punt vast te houden. Teveel spelers bleven voorin hangen, waardoor HJSC ruimte kreeg om alsnog de winnende treffer te scoren. Een onnodige nederlaag. Gezien het spelbeeld had er minimaal een punt ingezeten. De volgende tegenstander was aartsrivaal Heeg. Oudega begon zeer sterk aan deze wedstrijd. De eerste twee minuten hield Oudega de bal prima in de ploeg, er kwam geen Hegumer aan de bal. Na vijf minuten kreeg Oudega een vrije trap voor het doel van Heeg. Johan schoot de bal hard en laag op het doel van Heeg, maar wist doelman Jan de Vries niet passeren. Heeg werd sterker, maar de verdediging van Oudega onder leiding van Yme Vonk stond goed. Veel schoten van Heeg waren onnauwkeurig of een prooi voor de goed keepende Foeke Groenveld. In de slotfase bracht Heeg Arjen Hoekstra in veld om nog iets te forceren. Hij werd door Jelle Osinga onschadelijk gemaakt. Er werd niet gescoord, zodat deze wedstrijd eindigde in 0-0. Het in lichtblauwe shirts spelende Workum was de volgende tegenstander. In de beginfase kreeg Johan voor het doel van Workum een goede kans om Oudega op 1-0 te zetten, maar zijn inzet ging het doel niet in. Hierna was het Workum wat de klok sloeg. Door middel van goed combinatievoetbal werd Oudega van de mat getikt. Uiteindelijk won Workum met 3-0. Een overwinning waar niets op viel af te dingen. De laatste wedstrijd was tegen de Wȃlde. De strijd ging gelijk op, maar toch kwamen de geelgroene mannen uit Gaasterland op 1-0. Oudega ging aanvallender spelen om een gelijkmaker af te dwingen. De Wȃlde kreeg hierdoor meer ruimte en scoorde zo de 2-0. Oudega drong vervolgens weer aan. Klaas Regeling was twee keer dicht bij een treffer. In de laatste minuut scoorde Johan met een goed geplaatste kopbal de 2-1. Er was helaas geen tijd meer om nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Na afloop was er de prijsuitreiking in de feesttent door HJSC bobo Durk van der Gaast. De uitslag was als volgt: 1. Workum, 2. Heeg, 3. De Wȃlde,4. HJSC, 5. Oudega, 6. IJVC en 7. Woudsend. Bij het draaiend rad viel Oudega in de prijzen. Folkert Groenveld won droge worsten, Klaas Regeling een krentenbrood en Evert Terpstra een fles berenburg. Het was weer een geslaagd toernooi in de Hommerts.

Wiepke Tysma