Op de valreep heeft Oudega 45+ gisteravond nog een punt gepakt tijdens de eerste competitieronde bij Renado in Sint Nicolaasga. Het was ruim op tijd aanwezig in het katohlieke dorp waar de "Merke" van vorig weekend nog steeds het gesprek van de dag is. Oudega 45+ stond net voor de aftrap van het openingsbal en derby tegen HJSC keurig opgesteld voor de teamfoto. Secretaris Durk van der Gaast van HJSC was zo vriendelijk om de vedetten op de gevoelige plaat te leggen en stond in karakteristieke pose om het shot te maken. Achteraf bleek er niets op te staan......dus helaas nog geen nieuwe teamfoto van Oudega 45+ dat gisteravond als een diesel op gang kwam.

Tegen HJSC verloor het onder andere door een snelle tegentreffer (1-2), tegen VVI begon het nog redelijk maar moest het ook het hoofd buigen (0-1) terwijl het tegen Renado een 0-2 achterstand in het slot wegwerkte en dus nog een punt pakte: 2-2. Bij Oudega vierde Jacob van der Goot zijn rentree met een doelpunt en was meer dan een toegevoegde waarde voor de oranjehemden. Over twee weken wordt de competitie bij buurman HJSC in Hommerts vervolgt. Het uitgebreide verslag van deze eerste competitieronde is van coach Wiepke Tysma.

Oudega 45+ pakt eerste punt in Sint Nyk

Op vrijdag 14 september 2018 was de eerste competitieronde van Oudega 45+ van het nieuwe seizoen. De strijd vond plaats te Sint Nicolaasga bij VV Renado. Naast Renado waren HJSC en VVI de tegenstanders. Oudega beschikte deze keer over een ruime selectie. Er waren maar liefst tien spelers aanwezig: Foeke Groenveld, Folkert Groenveld, Sjouke Boersma, Jurjan Posthuma, Germ Jan Hes, Klaas de Groot, Siemen Osinga, Jelle Osinga, Jacob van der Goot en Frans Veldmans. De eerste tegenstander was HJSC. De start van Oudega was dramatisch, want binnen twee minuten lag de bal al in het net bij Foeke. De verdediging van Oudega stond te slapen en Folkert Groenveld stond lucht te dekken in plaats van zijn tegenstander aan te pakken. De HJSC speler kreeg alle ruimte en tijd om de bal binnen te schuiven. Hierna kwam Oudega wat beter in de wedstrijd. Het eerste Oudegaster gevaar kwam van Jacob van der Goot, maar zijn schot trof geen doel. De wedstrijd ging gelijk op. De volgende mogelijkheid was weer voor Jacob van der Goot. Hij schoot een vrije trap prima op doel, maar de keeper van HJSC stond goed opgesteld. De voor Folkert Groenveld ingevallen Germ Jan Hes ging pijnlijk in de fout, door een bal pardoes in de voeten te spelen van een van de groenhemden. HJSC profiteerde dankbaar van dit cadeautje en scoorde simpel de 2-0. In de slotfase drong Oudega nog aan en scoorde Jacob van der Goot voor Oudega. De eindstand werd 2-1 voor HJSC. Deze nederlaag was niet nodig geweest, door twee tegentreffers weg te geven werd HJSC in het zadel geholpen. De volgende tegenstander was VVI uit Idskenhuizen. Vorig jaar was VVI een geduchte tegenstander voor Oudega. Een compact spelende ploeg, die de counter goed beheerst. Oudega kwam goed uit de startblokken. De bal werd keurig rondgespeeld. De eerste kans voor Oudega kwam van Germ Jan Hes. Hij was met de bal opgestoomd richting het VVI doel, maar zijn schot leverde niets op. VVI werd sterker en scoorde de 1-0. Vanaf links werd de bal voorgegeven en tussen een woud van spelers wist een VVI aanvaller de bal van dichtbij binnen te tikken. Oudega kreeg nog kansjes via Siemen en Jelle. De grootste mogelijkheid kwam via Frans Veldmans, maar hij verzuimde de bal naar de geheel vrijstaande Klaas de Groot te passen. VVI kreeg ook nog wel een aantal kansen, maar de afwerking bij de Idskenhuisters was onnauwkeurig. Veel schoten gingen ver naast het doel van Foeke. Het bleef bij 1-0, zodat ook de tweede wedstrijd werd verloren. De laatste kans om nog punten te halen was tegen gastheer Renado. Al vrij vlot kwam Renado wat gelukkig op voorsprong. Een schot van Renado werd via het lichaam van Germ Jan Hes van richting veranderd en kwam in het doel terecht. Doelman Foeke was kansloos. Even later werd het zelfs 2-0 voor Renado en leek het erop dat Oudega puntloos aan de nieuwe competitie zou beginnen. Oudega werd sterker en er kwamen kansen. Juut schoot een keer keihard in het zijnet. Bij een scrimmage voor het doel konden Jacob en Jelle de bal net niet in Het Sint Nykster doel werken. Jelle kopte nog een keer op de paal en uit een prima voorzet van Jacob kwam Siemen vrij voor de keeper. Siemen leek te gaan scoren, maar de keeper dook in de goede hoek. Renado kreeg ook nog kansen, maar doelman Foeke stond steeds op de goede plaats. Vijf minuten voor tijd gebeurde het. Oudega kreeg een vrije trap voor het doel van Renado. Sjouke Boersma ging achter de bal staan en schoot raak met een laag schot. De keeper zag er bij deze bal niet goed uit, maar het betekende wel de aansluitingstreffer voor Oudega. Vervolgens liep Boersma ” mei in slach yn e rêch” terug naar de eigen helft. Er waren nog een aantal minuten te spelen toen Jacob van der Goot de bal in de vijandelijke zestien controleerde en de bal naar Jelle Osinga speelde. Deze aarzelde niet en schoot de 2-2 binnen. Dit was tevens de eindstand. Voetballend was Oudega deze avond niet minder dan de tegenstanders. Gezien de vele kansen had van VV Renado gewonnen moeten worden en had er tegen HJSC minimaal een punt ingezeten. Tegen VVI zijn er ook mogelijkheden geweest om een resultaat te behalen. Jacob van der Goot kan terugzien op een prima debuut. Hij was constant aanspeelbaar en aanvallend een plaag voor de tegenstanders. Over twee weken wordt de 45+ competitie hervat in de Hommerts bij HJSC.