Toen v.v. Oudega anderhalf jaar geleden het drastische besluit moest nemen om niet meer op represenatief niveau uit te komen maar op recreactief niveau veranderde er natuurlijk één en ander bij de voetbalvereniging in het watersportdorpje in Zuidwest-Fryslân. De overgebleven spelers van Oudega 1 werden samengevoegd met die van Oudega 2. Ook moest de technische staf opnieuw worden invuld aangezien Oudegasters Yme Vonk (trainer/coach) en Germ-Jan Hes (leider) afscheid namen van het vlaggenschip. 

Klaas Jaarsma werd aangesteld als trainer/coach samen met zijn compaan Evert Witteveen die de leider is. Nu anderhalf jaar later blikt Jaarsma terug op de eerste seizoenshelft van het lopende seizoen 2018/2019 die zo wisselvallig verliep. Oudega moet voorlopig genoegen nemen met een elfde en dus één na laatste plaats. 

Mijn terugblik op onze 1ste seizoenshelft wil ik graag eerst beginnen met het uitdelen van een compliment en dankwoord aan ons nieuwe bestuur, de vrijwilligers en uiteraard onze supporters.

Na wat minder positieve jaren waait er weer een frisse wind door onze vereniging en wij mogen wekelijks escaleren in een goede sportieve sfeer! Top!
IMG 7358 1024x768

Voor de meeste spelers begint het nieuwe voetbal seizoen zo’n beetje na de bouwvak vakantie. Voor mij persoonlijk begon het nieuwe seizoen eigenlijk direct na de succesvolle viering van ons jubileum begin juni. Na wederom een fors aantal leden afmeldingen aan het einde van vorig seizoen was het voor mij direct alle zeilen weer bijzetten en nieuwe (jonge) spelers proberen te benaderen die ons team na de zomerstop wilden komen versterken.
Met de afmeldingen van spelers als; Durk Jan, Sander, Klaas, Siemen en Wilhelm missen we alweer 5 spelers, dit zullen we als vereniging toch op de een of andere manier moeten opvangen. Tel daar de noodgedwongen afmeldingen (Blessures) van Lammert en Patrick nog bij op dan komen we op 7, meer dan een half elftal….
IMG 7367 1024x768

Samen met Evert T hebben we een groepje jonge spelers benaderd waar Evert vroeger coach van was. Wybren en Ate konden we overhalen de sloffen weer op te pakken. Bram wilde aanvankelijk ook heel graag maar moest vanwege een vervelende rugblessure helaas toch verstek laten gaan.
Tsjerk was inmiddels al door een aantal spelers “opgehitst” om weer te gaan voetballen dus hiervoor was 1 appje genoeg om hem weer toe te voegen aan de selectie. Een zeer succesvolle ledenwerfactie dus in Gaastmeer maar de koek was nog niet op! Een nachtelijk uitstapje naar de gezellige “kleintje dorpsfeesten” van Gaastmeer leverde zowaar nog een nieuwe speler op: Douwe! Zo is de familie Wiegersma naast de Hoekstra’s en de familie De Groot sterk vertegenwoordigt binnen onze club.
Al met al toch een vruchtbare zomerstop die maar liefst 4 nieuwe jonge spelers heeft opgeleverd en slechts 1 stevige kater heeft gekost. Een groot compliment aan de inzet van Evert T is hierbij zeker op zijn plaats!
IMG 8094 1024x768
Dit seizoen waren we weer ingeschreven voor de beker dus de 1ste training stond in augustus al op de planning. Oudega was in een sterke poule ingedeeld met Sneek, IJVC en Hommerts.

De eerste wedstrijd tegen IJVC moest doordeweeks worden afgewerkt omdat we anders nog geen team op de been konden krijgen. We traden aan met 11 spelers, zonder wissels, maar Aede en Tsjerk voegden zich later gelukkig nog bij de wedstrijdselectie. Helaas konden we tegen het sterk spelende en veel fittere IJVC geen vuist maken. Lichtpunt deze wedstrijd was onze dominee Wilhelm, die noodgedwongen was opgetrommeld, en een hele sterke wedstrijd speelde!

De 2e wedstrijd speelden we tegen het sterke en jonge ploegje uit Sneek. De vooraf besproken counter tactiek kwam het eerste half uur goed uit de verf maar daarna was het pijpje ook gelijk leeg hetgeen tot een terechte overwinning van de Sneekers leidde. Toch konden we er genoeg positieve punten uit halen om de competitie mee van start te gaan. De 3e bekerwedstrijd tegen HJSC ging namelijk niet door vanwege onvoldoende spelers van onze kant.

Onze eerste competitie wedstrijd tegen SDS kwam Oudega heel sterk voor de dag! De eerste helft was nog gelijk opgaand maar na de rust speelden we SDS van het kastje naar de muur. We verzuimden enkel om meer goals te maken en dat kunnen we ons achteraf behoorlijk kwalijk nemen.
Na een paar individuele fouten sloeg de wedstrijd een kwartier voor tijd volledig om wat leidde naar een totaal onnodige nederlaag. Natuurlijk overheerste bij mij ook de teleurstelling van de nederlaag maar wat mij persoonlijk nog veel meer frustreerde waren de talloze verkeerde vlagsignalen van de uitermate onsportieve grensrechter van SDS en scheidsrechter die ze zonder aarzeling overnam.
Erg jammer en totaal niet nodig op dit niveau!
IMG 8302 1024x768

Dat deze nederlaag hard aankwam en een behoorlijke deuk in ons zelfvertrouwen had geslagen zagen we in de weken daarna. We voetbalden bij vlagen wel aardig en maakten veel goede doelpunten maar er zat te weinig vechtlust in ons team. De echte wil om wedstrijden te winnen en te beslissen. Tegen Scharnegoutum speelden we een prima 1ste helft en haalden we nog wel 3 punten maar daar was dan ook alles mee gezegd. Na een uitermate zwak optreden tegen ONS waar we de gastgever geen duimbreed in de weg lagen om hun 4-0 overwinning op te eisen was voor mij de maat wel even vol. Dinsdagavond na de training heeft het grootste deel van het team de koppen bij elkaar gestoken, zonder technische staf, om te praten hoe we de neerwaartse spiraal waar we ons in bevonden weer konden omdraaien. Het team pakte dit signaal goed en positief op met verbeterpunten waar we nog wekelijks aan werken.

Het echte antwoord volgde echter direct de eerste wedstrijd erna tegen Heeg. Na een wat langere wedstrijdbespreking waarin we de verbeterpunten nogmaals met het hele team bespraken moest het ook nog op het veld terug te zien zijn. Ik was blij met deze prestatie omdat ik weet dat er veel meer in deze ploeg schuilt dan we tot nu toe hadden laten zien.
IMG 8321 1024x768

De weken erna wisselende resultaten maar je merkt wel dat de vechtlust en vooral de echte wil om wedstrijden te winnen langzaam weer terugkomt. Prachtig voorbeeld hiervan was de uitwedstrijd tegen Mullier waarin we een 3-1 achterstand en 4-2 achterstand wisten om te buigen naar een 4-4 gelijkspel in de slotfase van de wedstrijd. Super!
Ook onze laatste wedstrijd voor de winterstop hebben we geknokt voor wat we waard waren maar mijns inziens ontbraken er net een paar “stakeholders” te veel! Toch een compliment voor de oude rotten Siemen en Roald die hun stinkende best deden voor een positief resultaat en uiteraard ook voor de rest van de ploeg.

Ondanks de wat magere sportieve resultaten is de sfeer in de ploeg uitstekend. Vaak zie je bij een ploeg die wat minder presteert dat dit vaak ten koste gaat van de sfeer. Bij ons is dit gelukkig niet aan de orde dus deze doelstelling is gehaald. Ook over de trainingsopkomst heb ik absoluut niet te klagen met gemiddeld zo’n 11-12 man op trainen, prima!
IMG 8646 1024x768

Tot slot nog een korte vooruitblik.
Na de wintertop zullen we er als ploeg alles aan moeten doen om uit de onderste regionen van deze klasse te komen. We staan op een Oudega onwaardige 11e plaats, daarvoor is ons team simpel gezegd te goed! Heb ik al vaker aangegeven. Verder wil ik niet teveel kwijt over onze speelwijze en dat soort zaken omdat de sociale media ook door onze tegenstanders zal worden gelezen.

Iedereen hele fijne feestdagen gewenst en een sportieve groet,

Klaas

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen