Na twee goed bezochte trainingen kon Oudega 45+ gisteravond weer los. De start van de najaarsreeks 2019 vond plaats in het uiterste zuidwesten van Fryslân, Stavoren. Op een uitstekend veld van QVC kan Oudega 45+ terugblikken op een hoopvolle start van deze najaarsreeks. Tegen gastheer QVC had Oudega het betere van het spel maar drukte dit niet uit in de score (0-0), tegen debutant Bakhuizen won het nipt door een goal uit een indirecte vrije trap van Jelle Osinga, tegen buurman Heeg verloor het helaas nipt (1-0) en tegen De Wâlde boekte het door een goal van die andere Osinga (Siemen) ook een minimale zege (1-0). 

In het natte Stavoren, waar de wedstrijden 20 in plaats van 15 minuten duurden. volgde vervolgens nog een gezellige derde helft. Het uitgebreide verslag van deze eerste speelronde is gemaakt door trainer/coach Wiepke Tysma.

Zonder de routiniers Klaas de Groot (blessure) en Sjouke Boersma (onmisbaar bij vergadering stichtingsbestuur) is het 45+ team van Oudega op vrijdag 6 september 2019 afgereisd naar Stavoren voor de eerste vier wedstrijden van het nieuwe seizoen. De equipe van leider Veldmans bestond uit de volgende 10 spelers: Jan Thieme, Folkert Groenveld, Evert Terpstra, Jacob van der Goot, Germ-Jan Hes, Reinder Hoekstra, Jelle Osinga, Siemen Osinga, Albert Reinstra en Frans Veldmans. Op de valreep kwamen er nog afmeldingen van Yme Vonk (blessure) en Foeke Groenveld (ziek). Nieuw in de selectie dit seizoen is Jan Thieme uit Heeg. Jan Thieme is geen onbekende speler In Oudega, hij heeft jaren geleden al een aantal seizoenen gespeeld voor VV Oudega en pakt nu de draad weer op bij de 45+. Door de afwezigheid van Foeke Groenveld, was Jan Thieme bereid om diens positie tussen de palen in te nemen.

De eerste tegenstander van de avond was gastheer QVC. Oudega begon goed aan de wedstrijd, de bal werd prima rondgespeeld. De wedstrijd speelde zich voornamelijk af op de helft van QVC. De mannen uit Stavoren hadden de bus geparkeerd. Oudega kreeg kleine kansjes, alleen werd er niet gescoord. Een spaarzame uitval van QVC werd prima gekeerd door Jan Thieme. De grootste kans voor Oudega kwam van Reinder, maar zijn schot trof geen doel. De wedstijd eindigde in 0-0. Gezien de kansen had Oudega zichzelf moeten belonen. Na de eerste wedstrijd begon het in Stavoren te plenzen. Er werd tien minuten gewacht en nadat het gestopt was met regenen werden de wedstrijden hervat. In Stavoren werden wedstrijden van 20 minuten gespeeld, terwijl het gebruikelijk is om 15 minuten te spelen bij vier wedstrijden op een avond.

De volgende tegenstander was Bakhuizen. Het goede spel van de eerste wedstrijd werd door Oudega voortgezet. Oudega was sterker en kwam via Jelle Osinga verdiend op voorsprong. Er kwamen nog wel wat kansen, maar de voorwaartsen Frans, Jelle, Siemen en Albert stonden niet op scherp. Positioneel stond het goed, er werden weinig fouten gemaakt, alleen het afmaken van de kansen kon beter.

De derde wedstrijd was tegen buurman Heeg. Het begin was voor Oudega, maar na een paar minuten werd Heeg sterker. Er volgenden een paar schoten rakelings naast het doel van Oudega. Doelman Jan Thieme verrichte een aantal fraaie reddingen. Oudega werd vastgezet door Heeg, maar het stond verdedigend onder leiding van Jacob en Evert vrij goed. Toch kwam Heeg op voorsprong. Jacob van der Goot was mee naar voren gegaan. Oudega leed balverlies en Heeg kon counteren. Germ-Jan Hes kwam tegen een overtal te staan en Jan Thieme kon de bal net niet keren. In de slotfase was Oudega niet bij machte om er nog een gelijkspel uit te slepen. De overwinning van Heeg was gezien de kansen wel verdiend.

Het laatste duel was tegen De Wȃlde. Ook deze wedstrijd was Oudega de bovenliggende partij. De hard werkende Siemen Osinga scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd. In de slotfase van de wedstrijd begon het weer hard te regenen. De Wȃlde werd nog gevaarlijk uit een aantal corners, maar de ballen gingen naast of over het doel. Het veld, was er door de vele regen niet beter op geworden. De wedstrijd tegen De Wȃlde eindigde in een 1-0 0verwinning. Een hoopvol begin van de competitie volgens leider Frans Veldmans. Nu is het zo dat Veldmans al jaren hoopt om bij de senioren een keer kampioen te worden. De tijd zal het leren, hoop is uitgestelde teleurstelling. Oudega 45+ heeft met 7 punten een prima resultaat behaald. Er werd compact gespeeld, weinig balverlies geleden en er werden weinig fouten gemaakt. Het afmaken van de kansen is voor verbetering vatbaar. Scoren blijft een van de moeilijkste onderdelen van het voetbal. Doelman Jan Thieme kan terugzien op een uitstekend debuut, hij hoefde slechts één treffer te incasseren.

Na afloop van de wedstrijd was er de gebruikelijke nazit in de kantine van QVC. Leider Veldmans besloot het team te trakteren op een rondje bier, omdat hij jarig was geweest. Veldmans liep naar de bar en zwaaide breeduit met zijn armen om aandacht te trekken van het barpersoneel. Tijdens het zwaaien gaf hij per ongeluk Folkert Groenveld een onvervalste elleboogstoot op zijn kokosnoot. Groenveld woedend, want hij dacht dat er een paar tanden bij hem waren uitgeslagen, door de lompe “Lee Towers” beweging van Veldmans. Gelukkig viel de schade bij Folkert mee. Was dit tijdens een wedstrijd gebeurd, dan was Veldmans er met rood afgegaan. Op de terugweg reed Folkert Groenveld achter Albert aan. Vlak voor Ypecolsga zette Albert zijn auto langs de weg. Folkert Groenveld stopte zijn Volvo, want hij dacht dat Albert misschien autopech had gekregen. Dit bleek niet het geval. Het duo Statler & Waldorf (Hes & Veldmans) stapten uit de auto voor een sanitaire stop. Het is ook niet voor niets 45+. Het was al met al weer een gedenkwaardige avond. Een prima spelend 45+ en de elleboog van de week. Over twee weken, op vrijdagavond 20 september 2019, wordt de 45+ competitie voortgezet bij VV de Wȃlde in het andere Oudega, gemeente De Fryske Marren.

Noot redactie: vanwege het ontbreken van verlichting om het hoofdveld van De Wâlde zullen de wedstrijden van 20 september elders worden gespeeld.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen