Op een miezerige eerste dag van november 2019 heeft Oudega 45+ een niet al te beste wedstrijdreeks achter de rug. Het was letterlijke en figuurlijk de weg kwijt in de rooms katholieke enclave Bakhuizen. Zonder coach Wypke Tiesma begon het nog goed aan deze vierde speelronde van de najaarsreeks 2019 maar daarna regen de nederlagen aan één. Toch was het weer een gezellige avond voor de vedetten van v.v. Oudega. Op vrijdag 15 november wordt in eigen huis de wedstrijdreeks afgesloten.

Met een selectie van 10 man en dus zonder coach Tiesma koerste Oudega om 20 over 6 richting Gaasterland. Jan Thieme kwam op eigen gelegenheid naar Bakhuizen. Vandaag voor het eerst na een rugblessure in de selectie Yme Vonk. Die nam plaats in de Tesla van Jacob van der Goot. Een niet alle daagste rit naar Bakhuizen, want daar werd in de senioren vanwege de toen nog zondagtak niet gevoetbald. Voor het laatst in de jeugd maar voor velen bestond toen de kleuren televisie nog niet, zo lang is het dus geleden. Het was dan ook even zoeken om de voetbalvelden. De afslag Bakhuizen dorp ging nog goed, vervolgens sportvelden ook maar toen ging het merendeel rechtdoor daar het bordje sportvelden vervolgens ontbrak. Hierdoor kwamen de manschappen van leider Frâns Veldmans niet op de sportvelden maar op het industrieterrein van Bakhuizen terecht. Rechtsomkeert en vervolgens zag met aan de linkerkant de stadionlampen branden. Even hier de weg kwijt dus.

Maar er was niet veel tijd verloren gegaan want zo groot is Bakhuizen nu ook weer niet. Als eerste betrad Oudega het wetraveld. De doelen stonden er nog niet op en erger nog er waren nauwelijks zichtbare lijnen op dit veld te bespeuren. Toch lieten de scheidsrechters om half 8 aftrappen en hoefde de lijnentrekker niet meer opgetrommeld te worden.

De eerste wedstrijd van de oranjehemden was tegen De Wâlde uit het andere Oudega (De Fryske Marren). De weer stevig ingepakte en muts dragende Foeke Groenveld hield Oudega in de openingsfase op de been met een paar katachtige reddingen. Gaandeweg kwam Oudega beter in de wedstrijd. Jacob van der Goot was het dichtst bij een treffer. Invaller Frâns Veldmans trof wel doel na een succesvolle counter met een assist van Siemen Osinga. Deze goal gaf Oudega vleugels. De 2-0 kwam ook op het bord. Een weer prima uitgespeelde aanval waarbij Jacob dit keer het eindstation was. Van der Goot bleef ijzig kalm na een assist van Reinder Hoekstra. Daarna waren er nog wel wat kansjes op meer maar met een 2-0 zege een verdienstelijke start voor Oudega.

De volgende tegenstander was QVC. Voor de Quick Valken Combinatie uit Stavoren was het alweer even geleden dat het in actie was gekomen. Eind september was dat het geval, want na de afgelastingen melde het zich twee weken geleden in Heeg af. Toch was er weinig aan het ontbreken van wedstrijdritme aan af te zien. Met een meevoetballende keeper zette QVC Oudega goed vast en kwam het aanvankelijk zelf weinig aan voetballen toe. QVC nam dan ook terecht de leiding en raakte even later ook nog de deklat. Gaandeweg de wedstrijd raakten de groen witten wat vermoeid en kwam Oudega dus wat beter in de wedstrijd. Wat heet! Het creëerde een aantal grote kansen. Zo was het Siemen Osinga die na een assist van Frâns Veldmans die de goalie van QVC van dichtbij niet wist te passeren. Reinder Hoekstra zag zijn schitterende schot via de binnenkant van de paal uit de goal verdwijnen en Yme Vonk had het vizier ook niet op scherp. In extremis was Jacob van der Goot nog heel dichtbij de gelijkmaker maar de doelman van QVC stak hier een stokje voor. Al met al een teleurstellende nederlaag voor Oudega in dit tweede duel.

De volgende tegenstander staat voor menigen met hoofdletters in de agenda geschreven maar ook vandaag speelde Oudega weer een vrij kansloze partij. We hebben het natuurlijk over buurman en zustervereniging Heeg. Binnen een minuut kreeg Oudega al een tegentreffer te verwerken. Een uitstekende kopbal van Rimmer Grondsma was Foeke Groenveld te machtig. Een valste start kan je in zo'n wedstrijd waarin je messcherp moet zijn natuurlijk niet permiteren. Heeg was minder manmachtig aanwezig dan twee weken geleden toen het dus gastheer was. Maar de 2-0 viel al snel. Oudega was even dichtbij een treffer maar een poging van Frâns Veldmans leverde niets op ondanks dat goalie Jan de Vries de korte hoek vrij hield. De koploper wist ook nog de 3-0 op het bord te brengen waardoor voor Oudega een pittige nederlaag de boeken in ging. Overigens verzachte Heeg de pijn van de Oudegasters nog een beetje door niet 3-0 op de app maar 3-1 in te vullen. Het was voor Oudega natuurlijk niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Daarna volgde een wedstrijd rust voor Oudega. Het weer begon steeds minder aangenaam te worden. De wind wakkerde aan en de regen kwam gestaag uit de hemel vallen. Oudega ging hierdoor in de "lijte" van de de kantine staan. De wedstrijd rust deed Oudega achteraf gezien geen goed. Het zag lijstaanvoerder Heeg 0-0 spelen tegen QVC waarna het deze wedstrijdreeks afsloot tegen gastheer Bakhuizen. Bakhuizen had het voordeel van de achtste man en kwam redelijk snel aan de leiding door een beheerst schot. Oudega had het deze avond erg lastig tegen de hekkensluiter. Na de 1-0 parkeerde de geel blauwen de bus voor de goal en kwam Oudega er nauwelijks door heen. Een keer was het dichtbij een goal. Een prima pass van Evert Terpstra belande voor de voeten van Frâns Veldmans maar zijn uithaal kwam recht op de doelman af. Voor de rest kon het de defensie van Bakhuizen niet slechten. Een vervelende laatste wedstrijd voor de oranjehemden. Bakhuizen noteerde de eerste echte drie punter en Oudega droop af met één zege en drie nederlagen.

De rug rechten en er over twee weken in eigen huis weer tegenaan gaan!