Eindelijk konden de matadoren van Oudega 45+ de wei weer in. Na een winter/corona/zomerstop van bijna een jaar en een handvol trainingen was gisteravond de wedstrijdspanning weer voelbaar. En de oranjehemden beleefden zowel op het gerenoveerde wetraveld als in de kantine van v.v. Woudsend een prachtige avond. Voetbal zoals het is bedoeld. Met af en toe "tikke takkie" achtige vormen waarbij vooral Reinder Hoekstra, Jacob van der Goot en Albert Reinstra stegen tot grote voetballers.

Vrijdag 15 november 2019 was de laatste keer dat er om de punten werden gestreden. Toen ging de najaarsreeks 2019 op sportpark Joo voor Oudega als een nachtkaars uit. Nu brandt na de eerste speeldag van de najaarsreeks de kaars uitbundig. Maar ook hier geldt weer één zwaluw maakt geen (na)zomer en Oudega moet ondanks de koppositie met beide benen op de grond blijven staan. Maar dat hoef je deze door de wol geverfde voetballers natuurlijk niet te vertellen.

Rond half 7 werd er verzameld bij de Doarpswinkel. Jelle Osinga kwam op eigen gegelegenheid naar Woudsend. Johan Altena, Folkert Groenveld en Sjouke Boersma (het hele seizoen) ontbraken in de selectie. Ook trainer/coach Wypke Tiesma reisde niet mee.

Vooraf had Oudega al kennisgenomen van het coronaprotocol van v.v. Woudsend. Dit hield onder andere in dat men met maximaal 8 spelers tegelijk in de kleedkamer mocht begeven. Dus werd er omgekleed in etappes, maar dit had Oudega in de vertrektijd ingecalculeerd. Het arriveerde als eerste op sportpark "De Spil" in Woudsend. Men verscheen ook als eerste op het strijdtoneel en zodoende konden de spieren goed warm worden. Voor de volledigheid de selectie bestond deze avond uit: Foeke Groenveld, Germ-Jan Hes, Jacob van der Goot, Evert Terpstra, Jelle Osinga, Siemen Osinga, Albert Reinstra, Reinder Hoekstra, Klaas de Groot, Frâns Veldmans en Yme Vonk. Het bleef deze zomer stil voor Oudega 45+ op de transfermarkt, Jan Thieme hing na een half seizoen de kicksen alweer aan de wilgen.

Nadat uiteindelijk ook de scheidsrechters waren gearriveerd kon de bal onder dreigende luchten aan het rollen worden gebracht. Met HJSC meteen een kraker voor Oudega. Ook een ploeg waar de equipe van leider Frâns Veldmans het doorgans lastig mee heeft. Maar HJSC was kwetsbaar deze avond, het miste (onder andere) doelman Jan-Hielke Schotanus en had bovendien de beschikking over slechts één wisselspeler terwijl Oudega een kwartet spelers op de bank kon houden. In de beginfase van deze sportieve derby was het meeste balbezit nog voor de Hommerts Jutrijp Sport Combinatie maar Oudega toonde al snel spierballen en begon beter in de wedstrijd te komen. Het was een vroege wissel van Reinder Hoekstra voor Albert Reinstra die voor het laatste duwtje in de rug zorgde. Reinder Hoekstra nam de bal vol op de pantoffel en invaller doelman Hans van der Hoek had het nakijken. Deze voorsprong gaf Oudega vleugels. Frâns Veldmans kreeg enkele prima kansen maar had het vizier nog niet op scherp. In tegenstelling tot Jacob van der Goot en Reinder Hoekstra die beiden (nog) een keer doel troffen en Oudega aan een ruime 3-0 zege hielpen. Eigenlijk geen vuiltje aan de lucht voor Oudega en natuurlijk een meer dan prima start.

Vervolgens de burenruzie tegen het immer sterke en vooral bloedfanantieke Heeg. Maar gisteravond bleken de Hegemers helemaal niet zo sterk en lagen er kansen voor Oudega. Illustratief was het gelijkspel in de eerste wedstrijd van Heeg tegen gastheer Woudsend (1-1). Niet dat Oudega vol op de helft van de rood witten speelden maar het had meer balbezit dan de laatste confrontaties. Bij Heeg ontstond al snel (luidkeels) gemopper op elkaar in het veld. De anders zo ge-oliede machine vertoonde vormen van slijtage. Een keer was Oudega dichtbij een treffer toen het plotseling drie tegen één kwam te staan maar dit werd niet goed uitgespeeld door de wegglijdende Reinder Hoekstra. Aan de andere kant hield de goed ingepakte Foeke Groenveld Oudega een paar keer met kunst- en vliegwerk op de been. Maar toch moest Groenveld en dus heel Oudega capituleren. In de laatste minuut sloegen de dekselse Hegemers alsnog toe. Dit bezorgde Oudega een zuur gevoel, nog nooit was het zo dichtbij een succesje tegen haar buurman geweest.

Maar de knop ging bij Oudega al snel om voor de laatste wedstrijd van deze avond tegen Woudsend. De meest onbekende tegenstander. Maar Oudega liet in deze laatste wedstrijd voetbal van hoog niveau zien. De 1-0 van Jacob van der Goot was na een individuele actie prachtig maar vooral de goal van Albert Reinstra na fraai tikkie tak werk met Jelle Osinga was van ongekende schoonheid. Door een afstandspoeier werd het nog even spannend maar nadat Jacob van der Goot nog een grote kans had gemist maakte Reinder Hoekstra aan alle onzekerheid een eind: 3-1.

Op het andere veld bleek Heeg opnieuw punten te hebben verspeeld, tegen HJSC werd het ook 1-1. Hiermee bestierd Oudega na één speelronde de kop van het klassement met 6 punten, op de voet gevolgd door Heeg met 5 punten. Ook de derde helft werd nog een succes voor Oudega met een aantal prijzen tijdens de verloting. Al met al een prachtige avond voor de oranjehemden. De competitie wordt corona en wederdienende op vrijdagavond 9 oktober op het eigen sportpark It Joo vervolgd.