100-0008_img.jpgLaten we van harte hopen dat Oudega de promotie/degradatiewedstrijden weet te ontlopen maar het is duidelijk: Oudega zit momenteel in zwaar weer. Waar vooraf waarschijnlijk niemand rekening mee hield dreigt dan misschien toch het doemscenario plaats te vinden: het spelen van degradatiewedstrijden (want zo kan dit voor Oudega betiteld worden). Natuurlijk wil je dergelijke wedstrijden nooit spelen maar al helemaal niet in een jubileumjaar van de club, en Oudega viert op 16 en 17 mei haar 60-jarige jubileum.

Na de nederlaag bij RWF en de zege van Waskemeer op Scharnegoutum'70 is Oudega naar de plaats gezakt waarin na afloop moet worden gespeeld om degradatiewedstrijden. Oudega heeft momenteel 21 punten uit 20 wedstrijden en staat hiermee verre van florissant voor want Waskemeer heeft 23 punten maar dan uit 19 wedstrijden. Het doek lijkt voor Boornbergum'80 gevallen want zij staan met 14 punten uit 19 wedstrijden een plaats onder Oudega. Voor Espel was degradatie al lang duidelijk en is inmiddels dan ook een feit geworden. Laten we dan de programma's voor beide teams er maar even bij pakken. Oudega speelt nog thuis tegen de huidige nummer 4 Creil (12 april) en gaat een week later nog op bezoek bij Boornbergum'80. Waskemeer speelt nog thuis tegen Tollebeek (komende zaterdag) die met 23 punten uit 18 wedstrijden ook nog niet helemaal veilig zijn en de runner up RWF (19 april) die stiekem nog loeren op het kampioenschap, de Waskemeerders spelen tenslotte nog uit bij Creil. Mocht het doemscenario zich voordoen en Oudega op plaats 10 eindigen dan speelt het in een duel (eerst thuis, dan uit) wat wordt omschreven als herkansers tegen de herkanser van de 5e klasse B. Momenteel is dat Suameer.....Jawel bij het noemen van de naam Suameer begint er bij menig Oudegaaster een belletje te rinkelen en een glimlach op het gelaat te verschijnen. Ik hoef het eigenlijk niet meer uit te leggen maar ik doe het toch nog even voor de volledigheid: Oudega speelde 2 seizoenen geleden voor promotiewedstrijden naar de 4e klasse tegen Suameer en zegevierde overtuigend (1-6 en 4-1) en promoveerde hierdoor naar de 4e klasse. Hoe anders kan het 2 jaar later zijn als de kelder van de 6e klasse in zicht dreigt te komen. Deze kelder zal overigens over 2 jaar de 5e klasse zijn als zeer waarschijnlijk door het invoeren van de Topklasse de 6e klasse wordt opgeheven. Laten we hopen dat Oudega niet de boeken in gaat als één van de laatste teams is die degradeert naar de 6e klasse. Steun onze mannen daarom volop in hun laatste 2 wedstrijden van het seizoen te beginnen over 2 weken als Creil sportpark It Joo komt bezoeken. Geen reden echter om nu paniek te zaaien want er liggen nog kansen en om de dit weekend overleden Jeu Sprengers te citeren: "We raken alleen in paniek als het bier bijna op is".