kerst heida (2).jpgOm nader in kennis te komen met onze nieuwe hoofdtrainer Kerst Heida (46) is voor de eerste selecie een kennismakingsbijeenkomst belegd maar voor een ieder heeft de Harlinger zowel zijn trainers- als spelersloopbaan door gelicht. Zoals u kunt zien heeft Heida heel wat op zijn (succesvolle) CV staan en is het bovendien een uiterst sportieve trainer want naast de loopsport staat hij ook regelmatig aan de start van de fiets elfstedentocht. Naast deze eerste (uitgebreide) bijdrage heeft

Heida ook toegezegd dat hij volgend seizoen, net als Jappie Booij het afgelopen seizoen deed, de lezers van deze website wekelijks te voorzien van een wedstrijdanalyse c.q. verslag. Kerst Heida, woonachtig aan de Leeuwerik 8 in Harlingen, is een zeer ervaren trainer want hij is al plus minus 33 jaar in het vak actief. Heida, die in het bezit is van het diploma Oefenmeester II, heeft dan ook nooit een seizoen zonder club gezeten.
kerst heida (2).jpg

Loopbaan als speler:

Vanaf mijn 5e jaar heb ik in alle standaardteams van Zeerobben gespeeld. Friese jeugdselectie en de selectie van N.W.Friesland was ik vaak bij. Met 16 jaar debuteerde ik in het eerste en vanaf 17 speelde ik vast bij het eerste en trainde ik bij het C-team van Cambuur,toen nog onder leiding van Arend Bekhof. Na een jaar kreeg ik geen contract maar bleef er wel bij. Ook in dat jaar kon ik geen contract afdwingen en speelde daarna tot mijn 29e vast in het eerste van Zeerobben. Toen werd ik hoofdjeugdtrainer van ONS en ging nog bij Robur 1 spelen en na een jaar contracteerde Harlingen mij als Hoofdjeugdtrainer en bleef ik nog 5 Jaar in Robur 1 spelen totdat ik bij Harlingen naast de jeugd ook nog speler/trainer werd van Harlingen 2. Toen mijn tweeling dochters kwamen moest ik door de drukte kiezen: of spelen of trainer zijn. Nu speel ik af en toe een wedstrijdje met CAB 2, Robur 5 of Harlingen 5 als gastspeler.Verder doe ik aan halve marathons,bv Leeuwarden,Amsterdam, Bereloop Terschelling en ik train nu voor de hele marathon van Friesland. De Slachte marathon is nu voor de 3e keer en ik ga nu voor de 3e keer meedoen. Verder heb ik nu zo’n 5 a 6 keer de Elfstedentocht gefietst. Al was het dit jaar wel wat gemakkelijker.

Loopbaan als trainer:

 

Zeerobben (1976-1988):

Ben begonnen als trainer van E2, dan E1, D1, C1, B1 en later dus een jaar of 5/6 hoofdjeugdtrainer. Verder heb ik een jaar of 5 in het jeugbestuur gezeten en deed een paar jaar de toernooien. Dat in combinatie met het spelen in het 1e. Zo’n 12 jaar dus trainer bij Zeerobben.

O.N.S. (1988-1989):

Hier ben ik 1 jaar hoofdjeugdtrainer geweest,maar halverwege het seizoen bood v.v. Harlingen mij een contract aan voor het volgende seizoen. Dat heb ik aangenomen en sterker nog, na de winter was ik ook bij Harlingen (inoverleg met ONS) begonnen met de D’s en de C’s.

v.v. Harlingen (1989-1995):
 
Hier ben ik 6,5 jaar trainer geweest, eerst als hoofdjeugdtrainer en later had ik het 2e er ook nog bij op zondag als trainer/speler (2 jaar).In het eerste jaar belde ONS mij weer om op woensdagmiddag nog even de F, E en de D’s te trainen,want hun jeugdtrainer was ziek en nam ontslag. Ook dit in overleg met Harlingen.

SC Berlikum (1995-1998):
 
Mijn eerste klus als hoofdtrainer. Gelijk bovenaan met CSL. Beslissingswedstrijd helaas verloren en in de finale van de nacompetitie helaas ook verloren. Mooi seizoen,dat wel. Dat seizoen was ik ook trainer van zvv Exstador uit Harlingen en wij werden wel kampioen en promoveerden naar de Selectieklasse Noord. De bekerfinale verloren we van Com Ci Com Sa uit Leeuwarden. Het 2e seizoen eindigden we als 2e achter de Sweach. En in de nacompetitie hadden we veel pech. Het 3e seizoen werden we slechts 7e. In dit seizoen kwam ik overeen met Nieuweschoot voor een contract voor het volgende seizoen. Al in april belden ze met de vraag of ik ze nog wilde proberen in de 4e klasse te houden,want de trainer was ontslagen. In goed overleg met Berlikum lukte dit en had ik het druk in april en mei van dat jaar.
 

Nieuweschoot (1998-2001): 

Hier heb ik 3 jaar gezeten en 3x als 4e in de competitie van de 4e klasse C. Pas in het laatste jaar pakten we een periode en promoveerden we via de nacompetitie naar de 3e klasse.

A.V.C. (2001-2002):

Helaas heb ik hier maar 1 jaar gewerkt. We hadden pech met een versterkte degradatieregeling,want er gingen 3 rechtstreeks uit en daar zat AVC dus net bij. Zeer teleurstellend voor iedereen. Zeker na alle successen van hun daarvoor met Ton Hartman. Velen waren gestopt en de lichting,die nu een kans kreeg was op dat moment even te licht. Geen probleem,zeker gezien enkele langdurige blessures en veel pech. Toch besloot het bestuur om met mij te breken op 1 mei.

HJSC (2002-2003):

Op 1 mei stond ik zonder club en op 2 mei belde de voorzitter van deze club,dat ze net waren gepromoveerd naar de 5e klasse en zochten een coach. Een hele fijne club,maar niet het niveau wat ik voor ogen had. Wel hebben we ons probleemloos gehandhaafd dat seizoen.

Birdaard (2003-2004):

Ook een hele leuke club, en gewoon een goede 4e klasser. Ee fijne hechte groep en altijd iedereen aan wezig.Jammer dat de afstand mij ging tegen staan,anders was ik vast langer gebleven.

CAB (2004-2008):
In het 1e jaar promoveerden we via de nacompetitie naar de 4e klasse. Het 2e jaar werden we 7e en vorig jaar na een slechte start zelfs 4e. Dit is mijn 4e jaar bij CAB en het gaat qua sfeer en trainen en spelen vrij goed,maar qua uitslagen hebben we wat pech.

We blijven rustig,want er zit veel meer in deze ploeg. We spelen goed en verzorgd,dus zal het straks toch echt wel eens de andere kant opgaan.

Tot zover een uitgebreid overzicht van zowel de spelers- als trainersloopbaan van Kerst Heida. U hebt zo een aardige indruk van deze loopbaan kunnen krijgen. Ik wil Kerst dan ook bedanken en er zullen zeker nog vele bijdrages volgen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen