Tegen het ijzersterke en gedreven Heeg kan je verliezen, al wil je dat als Oudegaster tegen de eeuwige aartsrivaal natuurlijk niet. Een schande was de 2-0 nederlaag van Oudega 45+ tegen de roodwitten echter niet. Tegen gastheer Woudsend ging Oudega echter met het schaamrood op de kaken van het (wetra)veld, met liefst 5-0 poetste Woudsend de oranjehemden flink de oren. Het team van trainer/coach Wypke Tiesma had de ondergrens bereikt maar rechtte de rug tegen een andere zustervereniging, namelijk HJSC. Met het nodige geluk werd er met 1-0 gewonnen van de groenhemden waardoor de feesttent toch nog met een lach bezocht kon worden.

Na een sabbatical jaar door de pandemie op deze vrijdag 8 oktober 2021 dus eindelijk weer de wedstrijdspanning en het oranje/witte tenue aantrekken. Aanvankelijk had leider Frâns Veldmans liefst 12 spelers op papier maar Jelle Osinga (blessure) en Yme Vonk vielen af. Alber Reinstra komt voorlopig door een zware knieblessure niet in actie en ook de herstellende Sjouke Boersma kan zijn kunsten nog niet vertonen.

Wel stond Alex de Jong voor zijn debuut voor de oranjehemden. De Jong, van oorsprong afkomstig van Ermelo en sinds een jaar inwoner van Oudega, verblikte echter bij het uitpakken van zijn voetbaltas in de kleedkamer van v.v. Woudsend. De voetbalschoenen bleken nog in Oudega te staan...na een telefoontje richting vrouwlief Nelleke werden de kicksen met spoed in Woudsend gebracht. De eerste wedstrijd tegen Heeg kwam De Jong echter niet meer in actie.

Oudega verloor deze wedstrijd dus met 2-0, Heeg bleek weer een maatje te groot te zijn. Echter kwam Oudega wel aan voetballen toe en verscheen het ook een paar keer kansrijk voor het Heeg doel.
De leiding van Woudsend hield zich niet aan het schema want niet HJSC was de volgende tegenstander van Oudega maar gastheer Woudsend. Of dit nou voor verwarring zorgde voor de equipe van Veldmans/Tiesma of dat de nederlaag tegen Heeg zich nog liet voelen vragen we ons nog steeds af maar er ging heel veel fout tegen de rood/zwarten. Al binnen de minuut lag de bal achter goalie Foeke Groenveld toen hij kansloos was op een door Jacob van der Goot van richting veranderd schot. Daarna had Oudega wel kansjes op de gelijkmaker maar de zuiverheid ontbrak. Klaas de Groot en Evert Terpstra hadden ondertussen het strijdtoneel geblesseerd moeten staken waardoor er nog maar één wisselmogelijkheid overbleef. Alex de Jong had dan eindelijk zijn debuut voor Oudega gemaakt maar dat was één om heel snel te vergeten. Oudega werd door Woudsend (de afgelopen jaren toch geen hoogvlieger) van het kastje naar de muur gespeeld en ging er met 5-0 van af. Opvallend genoeg duurde deze wedstrijd maar liefst een half uur of te wel 10 minuten blessuretijd terwijl de VAR er niet aan te pas was gekomen en de wedstrijd ook niet hoefde te worden gestaakt vanwege het gooien van bier uit het Oudega supportersvak...De scheidsrechter genoot wellicht van het aanvalsspel van de Woudsenders, Oudega verliet als makke lammetjes het veld.
Gemopper en verwijten maar er moest nog een keer in actie worden gekomen. En wel tegen de andere buur, HJSC dat net in een spektakelstuk met 5-3 van Heeg had verloren.

Doelman Foeke Groenveld zag tot zijn grote geluk een afstandschot (van HJSC speler Pieter) van de ene op de andere paal de doelmond uit verdwijnen. De engeltjes waren Groenveld in dit duel zeker gezind want later raakte de immer gevaarlijke Willem Dijkstra nog de deklat. Aan de andere kant kwam Oudega een paar keer gevaarlijk door via vice werelddamkampioen en inwoner van Jutrijp Folkert Groenveld. Groenveld behield echter een keer niet het overzicht toen hij de bal panklaar had moeten leggen voor Reinder Hoekstra maar voor eigen succes besloot te gaan. Deze bal zoeken ze echter nog in Woudsend.  Dit brak Oudega gelukkig niet zuur op want een paar minuten voor tijd was het alsnog raak. Reinder Hoekstra behield wel het overzicht en zag de mee opgekomen Jacob van der Goot vrij staan die het hoofd koel hield: 1-0. Daarna nog een paar hachelijke momenten voor het Oudega doel (zoals een schot van doelman Jan-Hielke Schotanus) maar Foeke hield dit doel met het nodige kunst- en vliegwerk schoon. Dit maal werd de wedstrijd wel naar 20 minuten afgefloten en haalde Oudega opgelucht adem. Het kon toch nog een beetje het veld met opgeheven hoofd verlaten al zal de billenkoek tegen Woudsend nog zeer doen.

Daarna werd de derde helft in de feesttent aangrensend aan de kantine nog bezocht. Volgende week vrijdag (15 oktober) komt het alweer in actie, dan is Hommerts het strijdtoneel. Benieuwd wie er dan uit de lappenmand zijn gekomen...