Gehavend kwam Oudega 45+ vorige week uit de strijd tijdens de eerste speelronde in Woudsend. Klaas de Groot en Evert Terpstra vielen daar al geblesseerd uit terwijl ook Jacob van der Goot niet okselfris uit die eerste ronde sinds bijna een jaar kwam. Van der Goot zag zichzelf genoodzaakt om hem af te melden met een achillespeesblessure. Folkert Groenveld verkoos het dambord boven het voetbalveld in zijn naastgelegen Hommerts, ook Reinder Hoekstra ontbrak op het conto. Tel daarbij de blessures op van Jelle Osinga en Albert Reinstra (die wel voor de mentale ondertsteuning mee was) en

de van een zware operatie herstellende Sjouke Boersma en je kan gerust de conclusie trekken dat Oudega in Hommerts gehavend aan de strijd begon. Gelukkig bleek Klaas de Groot wel hersteld van zijn kuitblessure en kon ook Evert Terpstra de nodige minuten maken. Cornelis Boersma kwam Oudega 45+ vrijdag versterken. Kortom een behoorlijke puzzel voor leider Frâns Veldmans.

Plus minus 19:00 arriveerde het gezelschap inclusief coach Wypke Tiesma bij haar zustervereniging in Hommerts. In de naastgelegen kleedbox leek wel een juniorenploeg te zitten zo luid schalde daar de muziek door de kleedkamer......bleek het rivaal Heeg te zijn.

Na een goede en lange warming-up kon er om klokslag 19:30 afgetrapt worden. Dit nadat de rook van het bengaals vuurwerk uit het supportersvak van de oranjehemden was opgetrokken voor de klassieker tegen het immer sterke en gedreven Heeg. Uiteraard was Oudega in deze wedstrijd wederom de onderliggende partij en kon het eigenlijk geen vuist maken. Toch konden we een prima schot noteren van de hardwerkende Siemen Osinga maar doelman Jan de Vries had daar een antwoord op. Bij Heeg zoals gebruikelijk veel gemopper in het veld als het even niet loopt. Bij Oudega nam Yme Vonk de leidersrol van Jacob van der Goot opzich. Vonk stoomde ook een paar keer mee op en gaf goed leiding aan het team. Germ-Jan Hes en Cornelis Boersma hielden het veld goed breed, Siemen Osinga werd voorin ondersteunt door Alex de Jong en Frâns Veldmans. Oudega speelde in deze derby voor Sinterklaas doordat doelman Foeke Groenveld lang aarzelde bij een spelhervatting en uiteindelijk de bal pardoes bij een Hegemer in de voeten schoof. Op dit niveau worden deze fouten natuurlijk afgestraft zodoende ook op deze prachtige vrijdagavond 15 oktober 2021. Oudega kwam deze klap niet meer te boven en kwam ook niet meer echt in de buurt van het doel van de buurman. De 0-1 nederlaag werd met niet al te veel moeite geslikt.

De volgende tegenstander was Woudsend. De Woudsenders hebben zich het afgelopen jaar flink geroerd op de transfermarkt want waren de afgelopen jaren een beetje het lelijke eendje van de competitie. Vorige week kreeg Oudega in en tegen Woudsend een flink pak op de broek (5-0) en ook deze vrijdag had de equipe van Tiesma/Veldmans het weer lastig. Toch zat er wel een puntje in tegen de roodzwarte brigade die wel via een hele mooie aanval op 1-0 kwamen. Niet veel later werd de score al verdubbeld en gingen de Oudegaster kopjes ietwat zakken. Een terecht gegeven strafschop door arbiter Rohald Boonstra na een overtreding op invaller Klaas de Groot werd benut door Veldmans waardoor Oudega weer aansluiting vond. Het werkte ook in deze wedstrijd keihard maar het geluk zat ook niet mee (zoals dat vorige week wel tegen HJSC het geval was). Maar ook de nauwkeurigheid bij het uitspelen van een aanval ontbrak. De 2-1 nederlaag voelde als zuur omdat er nogmaals zeker een punt in had gezeten.

Dan moesten deze punten maar weer komen tegen HJSC, de gastheer dus van deze avond. Frâns Veldmans had de openingstreffer op zijn schoen toen hij een speler van de groenhemden uitkapte maar zijn doelpoging vervolgens net over het HJSC doel zag belanden. Dit was een wake-up call aan het adres van HJSC want de mee opstomende Henk de Boer zag zijn pegel achter Foeke Groenveld tegen de netten stuiten: 1-0. Hiermee was een schaap over de dam want HJSC liep binnen no time uit naar 3-0. Oudega kreeg vervolgens hoekschop op hoekschop en via Alex de Jong een levensgrote kans maar ook deze avond bleek het maken van doelpunten weer een groot probleem voor de oranjehemden. Toch kon de eer nog gered worden, nadat Siemen Osinga het hoofd koel hield na een assist van Klaas de Groot. Geen punten maar wel spelplezier voor Oudega op deze tweede speelronde, die conclusie kunnen we wel trekken. Oudega nam door de nederlaag tegen HJSC de rode lantaarn van hen over. Heeg is ondertussen stiekem aan het dromen van het kampioenschap en zal wel een nummer van Queen opzoeken.....die dan door de boxen zal schallen. Woudsend is de verrassing van deze competitie.

Zoals we gewend zijn in HJSC een meer dan goede gastheer. De organisatie was strak en toen na afloop van de laatste match de kleedkamer werd opgzocht stond daar een heerlijk koud flesje bier te wachten. Ook in It Far vele hapjes (aangeboden door poelier Krist) en een verloting waarbij Oudega zeker niet met lege handen thuis kwam. Weer een groot woord van dank aan onze sportvrienden in de Hommerts-Jutrijp. Gelukkig nu even rust en kans op herstel voor de geblesseerde spelers want de eerst volgende speelronde is pas  op vrijdag 5 november. Plaats van handelen is dan Heeg.