Het geduld van consul Johan Altena werd afgelopen vrijdag beloond. Toen op deze vrijdag 1 april de gordijnen werden opengetrokken lag de Oudegaster wereld bedekt met een flink pak sneeuw maar gaande weg de dag verdween deze als sneeuw voor de zon en kon er dus toch worden gevoetbald door de 45+ ers. De tweede speelronde nadat het bal twee weken geleden in Hommerts werd geopend. Daar bleek Workum heer en meester en moest zelfs titelverdediger Heeg toegeven. HJSC was middenmoter terwijl Oudega alleen van hekkensluiter TOP'63 wist te winnen.

De oranjehemden helaas zonder haar aangekondigde gastspeler Ton du Chartinier. De Utrechtenaar was ooit trefzeker voor Oudega in één van de dromen van een 45+ speler. Helaas zijn dromen bedrog, Du Chartinier had op het vliegveld van Iran (het land waar hij thans werkzaam is als trainer) vertraging opgelopen en kon zodoende niet op tijd op sportpark It Joo aanwezig zijn......o nee het was een 1 april grap, maar als Du Chartinier zich nog een keer geroepen voelt is hij vanzelfsprekend van harte welkom!

Nadat leider Frâns Veldmans de laatste sneeuw van het veld had geruimd konden de teams op deze uiterst frisse vrijdag 1 april 2022 aan de noodzakelijke warming-up beginnen. Het keurkorps van Veldmans/Tysma had deze avond de beschikking over de volgende spelers: Foeke Groenveld, Germ-Jan Hes, Jacob van der Goot, Evert Terpstra, Reinder Hoekstra, Siemen Osinga, Jelle Osinga, Klaas de Groot, Alex de Jong en Pascal van der Velde. Laatst genoemde maakte hiermee zijn debuut bij Oudega 45+.

Om een paar minuten over half 8 konden de eerste wedstrijden in gang worden gezet. Dit onder leiding van de scheidsrechters Klaas Jaarsma en Jetze Terpstra. Drommen aan supporters waren nog niet binnen toen de eerste goal bij Heeg - Oudega al een feit was. In de moeder der derby's kende Oudega zoals bijna traditoneel een dramatische start en stond het na 3 minuten al op een 0-1 achterstand. Het was echter Reinde Hoekstra die de stand al snel weer in evenwicht bracht. Ondertussen had de eerste Oudega speler de strijd al geblesseerd moeten staken. Klaas de Groot voegde zich met een knieblessure (die toch weer opspeelde) bij het rijtje geblesseerde spelers (Albert Reinstra, Frâns Veldmans, Yme Vonk). Oudega grossierde eigenlijk deze avond in onnodige fouten en liet zo de Hegemers wel erg gemakkelijk de winst behalen. Kansloos was het zeker niet maar de punten gingen in de tas van de rood witten mede door een doelpunt van Arjen Hoekstra die om de hoek van ons sportpark woonachtig is. Een 3-1 eindstand derhalve.

De volgende wedstrijd voor de gastheren was opnieuw een derby. Het niet op oorlogsterkte zijnde HJSC verscheen op het toneel. Zo ontbraken bij de Hommerts Jutrijp Sport Combinatie sterkhouder Willem Dijkstra en de kersverse KNKB voorzitter Coos Veltman. Het gemis deed zich voelen bij de groenhemden die een onzekere indruk maakten. Oudega profiteerde echter niet optimaal. Met name Reinde Hoekstra had het vizier niet op scherp. Een paar flinke afzwaaiers vielen bij de smit te noteren. HJSC liet zich vooral in de slotfase nog even voor het Oudegaster doel zien maar gescoord werd er niet: 0-0.

Vervolgens een wedstrijd rust voor het team van trainer/coach Wypke Tiesma die hiermee op adem konden komen voor de loodzware pot tegen lijstaanvoerder Workum. Maar Workum bleek deze avond niet onverslaanbaar. Het had slechts met een minimaal verschil van HJSC en TOP'63 gewonnen en moest het hoofd buigen in de topper tegen Heeg. De platte kar hoeft dus zeker nog niet uit de schuur in Workum. Maar Oudega kende weer een valse start. Binnen de minuut was het al bingo voor de gasten en even later kon een Workum vogel vrij de 0-2 binnenknikken.

Oudega rechte echte de rug, eerst had Siemen Osinga de aansluitingstreffer al op de schoen maar hij schoot in het zijnet maar even later was het wel raak. Na een uitbraak legde Jelle Osinga de bal breed op de mee opkomende Evert Terpstra en de inwoner van Gaastmeer schoot beheerst raak: 1-2. Met nog een helft op de klok nog voldoende tijd op de klok voor meer voor de oranjehemden maar hier stokte de score. Een prima wedstrijd na deze valse start waardoor het dus met lege handen stond.

De laatste wedstrijd was het kelderduel tegen TOP'63. De geel/zwarten hadden HJSC verrassend klop gegeven en bleek een stugge tegenstander. Siemen Osinga werd op weg naar het TOP doel gevloerd maar het bleef slechts bij een vrije trap voor Oudega die Jacob van der Goot hoog overschoot. Het was even later Reinder Hoekstra die na een scrimmage voor de 1-0 zorgde. Hoekstra werd gelijk vervangen voor Alex de Jong. Het was daarna nog even billenknijpen voor de Oudegaster aanhang maar de punten bleven in eigen huis: 1-0. Al met al heeft Oudega ten opzichte van de vorige speelronde progressie geboekt en pakte het een punt meer. Het was weer een sportieve en gezellige avond op sportpark It Joo die tot in de kleine uurtjes duurde.
Over 3 weken, op vrijdag 22 april, wordt de competitie bij TOP'63 hervat!