Op vrijdag de 13de (mei) vond de vierde en één na laatste speelronde van het 45+ voetbal plaats aan de rand van Workum. Oudega heeft natuurlijk een prachtige accomodatie maar de monden van de Oudegasters vielen bijna open van verwondering toen ze sportcomplex De Rolpeal betraden. Jaren geleden is hier een nieuwe multifunctioneel complex uit de grond gestampt. Het heeft wel een beetje weg van het topsportcentrum Papendal. Na een korte rondleiding van Workum goalie Broer Wiebe de Ringh kon men zich in de ruime kleedkamer in het oranje wit hijsen. 

Leider Frâns Veldmans had deze mooie avond de beschikking over een tiental spelers. Ten opzichte van de laatste speelronde van drie weken geleden bij TOP'63 was pechvogel Jetze Terpstra uiteraard afwezig en ook Siemen Osinga kwam daar niet ongeschonden uit de strijd en komt dit seizoen niet meer voor het andere oranje in actie. Leider Veldmans verscheen na zijn knieblessure zelf wel weer binnen de strakke lijnen. 

Zoals iedere speelronde van Oudega het geval is opent het het bal eerst altijd tegen de gastheer. In dit geval dus het technisch vaardige en koploper Workum. Ook deze avond weer ongenaakbaar en er was eigenlijk geen houden aan voor de oranje brigade die na afloop waarschijnlijk meer bitterballen raakten dan het ronde leder tegen de roodhemden. De eerste vijf minuten kon de niet geheel okselfrisse doelman Foeke Groenveld met het nodige kunst- en vliegwerk zijn doel nog schoon houden maar toen er één Workumer schaap over de dam is volgden er snel meer. Oudega werd wederom van het kastje naar de muur gespeeld en kwam alleen in de slotfase van dit eenzijdige duel wat meer aan voetballen toe. Het kreeg in de persoon van Frâns Veldmans ook nog een flinke kans maar doelman De Ringh bracht redding namens Workum. De gastheren wisten uiteindelijk in de 20 minuten speeltijd driemaal het net te vinden, een totaal geen verrassende uitslag. 

Het volgende duel kunnen we ook wel met hoofdletters PITTIG noemen. De moeder der derby tegen het immer gedreven Heeg. Ook een verjongd Heeg want er stonden enkele "jonge" honden van Heeg 3 binnen de krijtlijnen. Oudega had in dit duel iets meer in de melk te brokkelen dan in het voorgaande duel. Toch moest het ook hier het hoofd buigen. Uitgerekend Arjen Hoekstra was met zijn loeiharde afstandsschoten de plaaggeest voor het coachloze Oudega. Deze twee schoten waren goalie Groenveld te machtig waarbij de 2-0 nog door Jacob van der Goot van richting werd veranderd. Diezelfde Van der Goot wist eindelijk voor Oudega het net weer te vinden. Vanuit een ietwat lastige hoek schoot de verdediger knap raak. De spanning met nog een vijftal minuten te spelen terug in de wedstrijd. Een fraaie slalom van good-old Klaas de Groot strandde in schoonheid want zijn rechterbeen is ook op zijn 68ste nog altijd van chocola. Maar toch het kunstgras is voor de technisch vaardige De Groot gemaakt. Hoe anders voor Folkert Groenveld die er vooraf al een beetje tegen op keek zo liet de Jutrijper in de groepsapp weten. Toch speelde de topdammer niet onaardig op het bijna aan vervanging toe zijnde kunstgrasveld. In extremis werd Reinder Hoekstra nog even onder dit kunstgrasveld gestopt na een tamelijk onbesuiste overtreding van een der Hegemers. Oudega kwam niet meer in de buurt van het Heeg doel. Arjen Hoekstra claimde namens Heeg nog een handsbal van Jacob in de "zestien" maar de scheidsrechter woof dit (terecht) weg. Al met al zegevierde Heeg terecht en je koopt er niets voor als je als verliezer met opgeheven hoofd van het veld loopt.

Dan de derde wedstrijd, de kelderkraker tegen het geëmancipeerde TOP'63. De geel-zwarten uit Top en Twel traden deze avond met twee vrouwen aan, gelukkig raakte Oudega daardoor niet meer van slag. In dit staartduel kon Oudega eindelijk eens druk op het vijandige doel zetten met genoeg kansen tot gevolg. Een van deze kansen was bingo. Een fraai uitgespeelde aanval via Jacob van der Goot en de altijd positieve Jelle Osinga met Frâns Veldmans als eindstation, voor de linkspoot was het een koud kunstje om de 1-0 aan te tekenen. Daarna liet Oudega het na om de punten vroegtijdig in de tas te gooien, het liet de vleugels zelfs te veel vieren. Er ontstonden een paar hachelijke momenten voor het doel van Foeke Groenveld maar laatst genoemde en de paal stonden succes voor het moedige TOP'63 in de weg. In de slotfase kwam Oudega op de counter weer een paar keer gevaarlijk opzetten maar gescoord werd er niet meer. Het eindsignaal van de arbiter klonk als een verlossing voor de oranjehemden, Oudega neemt eingszins afstand van de rode lantaarndrager TOP'63.

Oudega was door deze nipte overwinning klaargestoomd voor de derby tegen HJSC. En hoe, de Hommerts Jutrijp Sport Combinatie werd volledig zoek gespeeld door Oudegaster vedetten. Klaas de Groot voelde zich als een vis in het water op het kunstgrasveld en HJSC had totaal geen vat op hem. Reinder Hoekstra schoot nu wel met scherp. Jacob van der Goot strooide met de ene Hakim Ziyech pass na de andere. Dikwijls op de stropdas van de hardwerkende Alex de Jong. Jelle Osinga was onnavolgbaar en Folkert Groenveld had het dekselse gevaar Willem Dijkstra in de "bûse". De backs Germ-Jan Hes en Evert Terpstra haalden een paar keer de achterlijn als een soort van Denzel Dumfries. Bij HJSC dacht de kersverse KNKB voorzitter Coos Veltman dat hij op het kaatsveld stond, de ene naar de andere boppeslach.....Oudega won met 3-0 van de groenhemden.... Maar nee, dit was letterlijk een droomwedstrijd. De oosterburen die onlangs haar 75-jarige jubileum vierden konden voor deze avond blijkbaar geen team op de been krijgen en melden zich af. Hierdoor zal er een reglementaire 3-0 overwinning in de boeken verschijnen.

De avond eindigde voor een ieder in de prachtige, ruime kantine van dit magistrale sportcomplex. Hier werd Oudega door de gastheer flink in de watten gelegd, het ene hapje volgde na de ander. Dit terwijl er in de kleedkamer al een koud flesje bier op de dorstige spelers stond te wachten. Al met al scoort Workum hier een 10 met een griffel. 

De competitie wordt over 1,5 week, op woensdag 25 mei, afgesloten in Heeg. Op vrijdag 10 juni is er dan nog het toernooi in de Hommerts. Daarna kunnen de voetbalkicksen eerst weer in het vet.....

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen