Oudega 45+ speelde afgelopen vrijdagavond 14 oktober de tweede speelronde van de najaarscompetitie 2022. Plaats van handelen was bij de oosterburen in Hommerts. Een uitgedunde selectie van Oudega 45+, dat na vele afmeldingen met slechts 8 spelers op pad ging, leek een kleurloze avond op sportpark It Far beleven maar in de laatste wedstrijd tegen Sneek Wit Zwart werden toch nog 3 punten gepakt (1-0) waardoor de Oudegaster vedetten niet met lege handen huiswaarts keerden.

In de eerste speelronde van drie weken geleden op het eigen sportpark kwam Oudega 45+ prima voor de dag en moest het alleen in de laatste wedstrijd tegen titelverdediger Workum het hoofd buigen, won het van rivaal Heeg en speelde het gelijk tegen zowel HJSC als Sneek Wit Zwart.
Echter op die vrijdag 23 september beschikte leider Frâns Veldmans over een zeer ruime selectie van 12 spelers en daarmee dus 5 wisselspelers. Afgelopen vrijdag was dat dus wel anders maar de schouders ging er in het gloednieuwe tenue weer onder. De omstandigheden waren wederom fantastisch. Een geweldig veld, windstil en geen neerslag. Helaas bleef voor Oudega het uitvak leeg dus geen 8ste man. De onlangs noodgewongen gestopte technisch vaardige Albert Reinstra, was mee om de ploeg mentaal te ondersteunen en natuurlijk was ook coach Wypke Tiesma (in gloednieuwe coachjas) van de partij.

Oudega beleefde een zware avond op sportpark It Far. In de openingswedstrijd tegen gastheer HJSC had het lang zicht op een punt maar moest doelman Foeke Groenveld in de slotfase vissen na een harde, droge schuiver. Jelle Osinga had toen de strijd al moeten staken wegens een blessure waardoor er geen wisselmogelijkheden meer waren. De van een knie blessure herstellende Frâns Veldmans moest zodoende verder en ook Jacob van der Goot oogde niet okselfris. In de wedstrijden tegen hoogvliegers Heeg en Workum moest Oudega het hoofd buigen (0-2) maar had het ook zeker kansen op een treffer. Frâns Veldmans zag tegen Heeg een mislukte voorzet op de deklat belanden en faalde tegen Workum na een assist van de hardwerkende Siemen Osinga, oog in oog met doelman Broer Wiebe de Ringh. Reinder Hoekstra probeerde het een paar keer van afstand maar dit waren slechts afzwaaiers. Iedereen bij Oudega 45+ werkten deze avond keihard, de backs Germ-Jan Hes en Evert Terpstra (ook al wat last van pijntjes) speelden meer dan prima.

Oudega moest op het tandvlees verder en trof in de laatste wedstrijd het nog wat onbekende Sneek Wit Zwart. In deze slotwedstrijd begonnen de oranjehemden steeds beter te voetballen, of te wel het had het beste voor het laatst bewaard. Het was niet zo dat het SWZ zoek speelde maar kwam gaandeweg de wedstrijd steeds meer in de buurt van het Sneek doel. SWZ zelf sprong wild met de kansen om en mister HJSC Durk van der Gaast kon de volgende dag ballen gaan zoeken op de naast gelegen ijsbaan. Na een splijtende pass van Jacob van der Goot wist Frâns Veldmans dit keer wel, na een kapbeweging en schot met rechts, het doel te vinden. Daarna was het billenknijpen voor de Oudegasters maar stond Foeke Groenveld op zijn post en brak Oudega zelf een paar keer gevaarlijk uit. Het stadsploegje begon steeds meer (onderling) te mopperen en dat kwam hun spel niet ten goede. Oudega wist de overwinning over de streep te trekken en kon hierdoor toch nog met opgeheven hoofd het veld verlaten. Wat volgde was uiteraard nog een gezellige derde helft in het Hommertser dorpshuis, overigens dit keer zonder draaiend rad.

Over drie weken, vrijdag 4 november, wordt de competitie hervat op het kunstgrasveld van v.v. Workum. Hopelijk kan Oudega dan met een bredere, en fittere selectie ten tonele verschijnen.